Samenvatting proefschrift (NL)

In 1993 was Reekers de eerste die een traumatische verwijding van de Arteria circumflexa humeri posterior (ACHP) bij een volleyballer beschreef en een causaal verband suggereerde. Vijftien jaar later, tussen 2008 en 2010, presenteerden zes volleyballers zich in het AMC met zuurstoftekort (ischemie) in de vingers van de slaghand als gevolg van kleine bloedpropjes (trombo-embolieën) in de slagaderen van deze vingers. Na verder onderzoek bleek dat deze trombo-embolieën waren ontstaan in een afwijkende (pathologische) slagader in de dominante schouder, de ACHP. Bij deze volleyballers was de ACHP verwijd (aneurysma) en in deze verwijding zat een bloedprop (trombus) die het bloedvat afsloot. Na operatieve afbinding van het bloedvat en drie tot vier maanden revalideren keerden ze terug op hun oorspronkelijke niveau. Allen waren mannelijke topvolleyballers spelend in de hoogste nationale competitie.
Tot dat moment waren wereldwijd slechts vijf patiënt-beschrijvingen (case-reports) gepubliceerd in de medische literatuur over volleyballers met deze aandoening. Meer internationale kennis over deze aandoening is van essentieel belang omdat deze jonge, gezonde en fitte topvolleyballers in de bloei van hun carrière risico lopen op onherstelbare weefselschade in de vingers als gevolg van langdurig zuurstoftekort. Dit kan uiteindelijk leiden tot weefseldood (necrose) en het verliezen van een vinger. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van een 45-jarige Nederlandse oud-volleyballer die contact met ons opnam na het lezen van onze eerste publicatie. Hij volleybalde op nationaal topniveau in de jaren negentig en had toentertijd veel last van koude, ontkleurde, tintelende en pijnlijke vingers in zijn slaghand. Hiervoor werd destijds geen oorzaak gevonden. Uiteindelijk werd de middelvinger van zijn slaghand necrotisch en moest deze geamputeerd worden.

In dit proefschrift worden de eerste stappen gezet in de ontrafeling van de onbekende aandoening van Shoulder PCHA pathology and digital Ischemia in Known Elite volleyball players, met als doel om in een effectieve bijdrage aan kennis over dit vasculair overbelastingsletsel te voorzien. Een smash (in het Engels spike) is een volleybalterm die staat voor een aanvallende techniek waarbij gepoogd wordt een punt te scoren door de bal hard en effectief op de helft van de tegenstander te slaan. Vandaar de titel SPIKE the PCHA.

Dit proefschrift onderzoekt in het eerste deel (Deel I) de symptomen van zuurstoftekort in de vingers, hoe vaak die optreden bij topzaal- en topbeachvolleyballers en welke risicofactoren in volleybal bestaan voor deze symptomen. Deel II beschrijft hoe ACHP letsel goed in beeld kan worden gebracht. Deel III richt zich op hoe vaak ACHP letsel optreedt bij topvolleyballers en geeft aanbevelingen voor hoe een arts kan handelen bij deze patiënten.

De volledige versie van het proefschrift kan gedownload worden via deze link:
Proefschrift SPIKE the PCHA – Daan van de Pol

Ook kan het proefschrift gelezen worden via onderstaande link:
– link